• Úspechy našich športovcov
          • Úspechy našich športovcov

          • Až štyria študenti zo Súkromného gymnázia Železiarne Podbrezová sa stali súčasťou reprezentačnej výpravy Slovenskej republiky na súťaži s názvom XIII. Európsky olympijský festival mládeže (EYOF 2017), ktorý sa konal v Tureckom Erzurume v termíne od 11. – 18. februára 2017. V zimnej verzii tejto súťaže je sústredených deväť olympijských športov a mohli sa ich zúčastniť len najlepší športovci do 18 rokov. Účastníkov z 34 krajín v horskom stredisku Erzurum sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia, ale aj slnečné mimoriadne mrazivé počasie. Našim športovcom sa podarilo najmä zásluhou dorastencov Lukáš Ottingera a Tomáš Sklenárika vybojovať hodnotné umiestnenia v prvej tretine štartového poľa a do prvej tridsiatky sa zaradili aj dorastenky Veronika Haidelmeierová  a Mária Remeňová.
            Ako prvé sa v súťažiach biatlonistov konali rýchlostné preteky, v ktorých sa naši športovci dokázali popasovať s konkurenciou a získali skvelé umiestnenia: Ottinger 12. miesto, Sklenárik 16. miesto, Haidelmeierová 28. miesto a Remeňová 30. miesto. Následne postúpili všetci štyria športovci aj do stíhacích pretekov, kde sa postarali o ďalšie pekné umiestnenia: Ottinger 14. miesto, Sklenárik 17. miesto, Haidelmeierová 31. miesto a Remeňová 35. miesto. Tretím a záverečným pretekom v súťažnom programe biatlonistov bola súťaž zmiešaných štafiet, kde sa naši športovci v zložení: Haidelmeierová, Horvátová, Sklenárik a Ottinger umiestnili na ôsmom mieste a na náročnej strelnici predviedli najlepšiu streleckú bilanciu spomedzi všetkých trinástich štartujúcich krajín, ktoré zostavili štvorčlennú štafetu.
            Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov v biatlone 2017 boli ďalším úspešným medzinárodným pretekom, na ktorom nás v reprezentačnom družstve zastupovali dvaja študenti SG ŽP Lukáš Ottinger a Veronika Haidelmeierová. Športovci z 37 krajín sveta si zmerali sily  namiesto ruského strediska Ostrov v slovenskom biatlonovom centre v Osrblí v termíne 21.-28. februára 2017. Všetky štyri súťažné disciplíny sa konali postupne a poznačil ich nástup teplého jarného sychravého a veterného počasia. Aj napriek tomu si naši dvaja športovci medzi 352 reprezentantmi počínali úspešne. Lukáš Ottinger obsadil v rýchlostných pretekoch 22. miesto, v stíhacích pretekoch 29. miesto a vo vytrvalostných pretekoch 36. miesto. Veronika Haidelmeierová sa umiestnila v rýchlostných pretekoch  na 24. mieste, v stíhacích pretekoch na 26. mieste a vo vytrvalostných pretekoch obsadila 40. miesto. V obidvoch kadetských kategóriách štartovalo približne 100 reprezentantov vo veku do 18 rokov a na štart trojčlenných štafetových pretekov nastúpilo viac ako 20 (23 kadeti, 22 kadetky) reprezentačných družstiev. Obaja mladí reprezentanti rozbiehali slovenské štafety na prvom úseku. Kadeti vybojovali výnimočne kvalitné 7. miesto a kadetky taktiež nezaostali a obsadili konečné 13. miesto.
            Naši mládežnícki reprezentanti sa úspešne presadili vo veľkej medzinárodnej konkurencii aj vďaka ústretovosti a podpore SG ŽP.

             

        • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín
          • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Na pôde HA v Brezne sa dňa 9. 3. 2017 konalo okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. SGŽP sme reprezentovali v kategórii poézia. spočiatku sme boli trochu nervózne z poroty, ale aj z ostatných súťažiacich, no stres z nás opadol hneď po prednese. Musíme povedať, že príprava sa nám vyplatila, pretože sme sa dobre umiestnili a postúpili do regionálneho kola

            T. Holubová, A. Karaffová (II. H)  (Foto: SOS B. Bystrica)
        • Návšteva predsedu vlády
          • Návšteva predsedu vlády

          • 20. marca 2017 navštívil naše gymnázium predseda vlády SR Robert Fico. Žiaci tretích a štvrtých ročníkov mali tak  príležitosť osobne poznať názory pána premiéra na Európsku úniu a postavenie Slovenska v nej. Venoval sa tiež otázke uplatniteľnosti  absolventov vysokých škôl. Apeloval na študentov, aby si volili také vysoké školy, ukončením ktorých nebude len získanie titulu, ale predovšetkým kvalitné profesijné uplatnenie.