• Úspech v súťaži "Škola roka"

          • Dňa 26. októbra 2018 sa v Detve uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov celoštátnej  súťaže  aktivity   základných  a  stredných   škôl  v Slovenskej republike pod názvom „ŠKOLA ROKA“ za uplynulý školský rok. Účelom súťaže je oceniť školy, ktoré podporujú športové činnosti žiakov. Jej vyhlasovateľom je Slovenská asociácia športu na školách s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Medzi ocenenými bolo aj naše Súkromné gymnázium Železiarne Podbrezová, a to v oboch kategóriách stredných škôl, v kategórii chlapci i v kategórii dievčatá. Súčasťou slávnostného vyhodnotenia najaktívnejších škôl bola aj kategória Športovec roka, v ktorej naša Majka Remeňová získala krásne druhé miesto.

            Prebojovať sa medzi tých najlepších nebolo jednoduché. Súťaž pozostávala z troch pilierov. Prvý bol výkonnostný pilier, kde sa oceňovala úspešnosť školy na školských Majstrovstvách Slovenska. Naša škola, po víťazstvách v okresných a krajských kolách, dosiahla úspech na majstrovstvách SR v cezpoľnom behu, vo futsale a futbale. Druhý bol účastnícky pilier, v ktorom sa hodnotilo percentuálne zapojenie žiakov školy do športových súťaží v danom roku. Tretí zahŕňal výchovnú časť, ktorej náplňou bola olympijská výchova. Vzhľadom na to, že do súťaže boli zapojené predovšetkým veľké športové gymnáziá, je umiestnenie našej školy medzi „prvou päťkou“ veľkým úspechom.

            Vďaka patrí všetkým žiakom, ktorí nás v minulom školskom roku úspešne reprezentovali, ale tiež tým, ktorí ich na súťaže pripravovali. Moje poďakovanie patrí všetkým trénerom a učiteľom, predovšetkým Romanovi Snopkovi, ktorý to celé zastrešoval. Osobitne chcem poďakovať vedeniu Železiarní Podbrezová a.s. za podporu pri zabezpečovaní podujatí.

            Do nadchádzajúceho ročníka súťaže prajem našim chlapcom a dievčatám veľa ďalších športových úspechov.

            K. Zingorová

          • Máme náučný chodník „ACTIVITY“

          • Gymnazisti z triedy III.H sa do projektu Tatranskí rytieri zapojili v šk. roku 2017/2018 druhýkrát a opäť zvažovali, čím by zatraktívnili areál školy. Takmer všetci žiaci chceli vysadiť kvietky a stromčeky, preto logickou voľbou bol náučný chodník, ktorý by bol zaujímavý a prepojený s horami. Na podnet PaedDr. Peteraja chodník navrhli ako prechádzku horami, kde sa striedajú jednotlivé výškové pásma a v nich rôzne dreviny. Pri náučnom chodníku chceli aj zábavné aktivity a z návrhov spoločne vybrali slepú mapu, pexeso a zvonkohru. Žiakom sa  podarilo vytvoriť návrh úspešného projektu, ktorý obsadil 2.miesto v kategórii „Realizovateľný projekt“ a s výhrou získali nielen jednodňový výlet lanovkami, ale aj finančné prostriedky a pracovnú silu z Tatry mountain resorts a Essence communications na realizáciu projektu.

            Začiatok šk. roku 2018/2019 bol pre žiakov z III.H aj začiatkom intenzívnych príprav na realizáciu navrhnutého projektu – dohadovanie detailov a nákup materiálu. V septembri 2018 po hodinách práce pri úprave terénu, umiestňovaní štrku, výrobe a natieraní lavičiek, výrobe a natieraní drevených kvetináčov, výrobe stojanov s aktivitami, vysádzaní kvetov a drevín a rozmiestňovaní informačných tabuliek nadobudol náučný chodník reálnu podobu. Vďaka žiakom z III.H, rodičom žiakov z III.H, dobrovoľníkom z Tatry mountain resorts a Essence communications, ale aj pomocníkom z radov zamestnancov a žiakov z obidvoch škôl sa areál súkromných škôl môže pochváliť jedinečným náučným chodníkom.

            Dňa 18.10.2018 bol chodník slávnostne pokrstený a zostáva veriť, že bude nielen motiváciou trávenia voľného času na čerstvom vzduchu, ale aj skvelou inšpiráciou na ďalšie zveľaďovanie areálu súkromných škôl.

            Ľ.Kroupová, triedna učiteľka III.H

          • Zo Školských Majstrovstiev Slovenska bronz

          • Poriadna smola na poslednom tréningu najlepšej vytrvalkyne v teréne z minuloročných Majstrovstiev SR v cezpoľnom behu rozhodla o tom, že Mária Remeňová titul na tohoročných majstrovstvách obhajovať nebude! „Drobná“ zlomenina nosa rozhodla o jej neúčasti na tejto obhajobe. Dievčatá z nášho SG bojovali ako levice, no bez Majky im súčet umiestnení vystačil „len“ na bronzovú medailu. Druhú bronzovú medailu získala najlepšia z našich Zuzka Remeňová v súťaži jednotlivcov, Ema Kapustová dobehla na veľmi peknom 8. mieste a 20. priečku obsadila Eliška Smarkoňová. Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za príkladnú bojovnosť a reprezentáciu nášho SG ŽP. Všetkým budeme držať palce v zime, v ich hlavnej športovej disciplíne – v biatlone, nech svojmu výbornému trénerovi Petrovi Kazárovi robia radosť a prinášajú pódiové umiestnenia z vrcholných medzinárodných biatlonových pretekov. Ďakujeme Peter, Ďakujeme dievčatá!

            Roman Snopko

          • Lukáš Kubiš na III. olympijských hrách mládeže

          • Lukáš Kubiš sa zúčastnil Olympijskych hier mládeže v argentínskom Buenos Aires, ktoré sa konali 7.10 - 19.10. 2018. V cyklistickej disciplíne Cross-country Short Circuit sa mu podarilo postúpiť až do finále, kde obsadil podľa nás skvelé 14. miesto, so stratou 30 sekúnd na najrýchlejšieho pretekára. Lukáš to však vidí inak. Tu je jeho reakcia po pretekoch: "Dnes som v Cross-Country Circuit chytil tú ťažšiu a vyrovnanejšiu skupinu v kvalifikácii, ale nestratil som motiváciu. Už ráno som uvažoval nad postupom do finále a nakoniec to vyšlo. Bol som spokojný so svojím výkonom, pretože som zajazdil siedmy najrýchlejší čas z oboch kvalifikácii. Dosť ma mrzeli Tomášove technické problémy, ktoré mu znemožnili postup do finále, pretože sme tam chceli byť obaja. Vo finále som mal o niečo horší štart ako v kvalifikácii, ale stále som sa pohyboval v polovici štartového poľa. Asi dve kolá pred cieľom dvaja pretekári predo mnou nechali dieru a rozdelili skupinu. Napokon sa mi podarilo vyhrať druhú skupinu a bolo z toho celkové 14. miesto. So svojím výsledkom nie som celkom spokojný, pretože viem, že som mal aj na viac. Zároveň som rád, že som to obišiel bez akýchkoľvek problémov." My Lukášovi samozrejme gratulujeme a sme na neho hrdí, a nielen preto, aké úžasné výkony podáva v cyklistike.

            Tu si môžete pozrieť vyjadrenie Lukáša. 

        • Suverénny postup na Majstrovstvá SR v cezpoľnom behu
          • Suverénny postup na Majstrovstvá SR v cezpoľnom behu

          • Naše  biatlonové sestričky - Mária a Zuzana Remeňové, spolu s Emou Kapustovou, žiačky nášho Súkromného gymnázia zvíťazili v súťaži škôl 18.10.2018 v Žiari nad Hronom, v krajskom kole  cezpoľného behu. Týmto víťazstvom si vybojovali  postup do celoslovenského finále. Dievčatám sa podarilo zvíťaziť suverénnym spôsobom, keď Mária získala zlato, Zuzka striebro. Bol to krásny súboj, až po cieľovú čiaru nebolo jasné, ktorá bude prvá. Ema dobehla na slušnom  6.mieste.  Veľmi pekný, bojovný  výkon v silnej konkurencii študentov stredných škôl podal aj ďalší náš žiak, tiež biatlonista - Tomáš  Sklenárik a len pár metrov mu chýbalo k celkovému víťazstvu,  dobehol na krásnej striebornej pozícii. Spolu s Adamom Koštialom a Petrom Golianom obsadili v súťaži družstiev 3.miesto. Všetkým ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy, dievčatám držíme palce v celoslovenskom finále, ktoré sa uskutoční 24.10.2018 v Západných Tatrách v Žiarskej Doline. Osobitné poďakovanie si určite zaslúži tréner našich biatlonových nádejí – Mgr. Peter Kazár, ktorý ako vždy, aj teraz odviedol  fantastickú robotu a dokázal víťazne pripraviť  svoje zverenkyne!

            Roman Snopko

        • Projekt Erasmus+ "Les 3.0 - naše kultúrne dedičstvo"
          • Projekt Erasmus+ "Les 3.0 - naše kultúrne dedičstvo"

          • V dňoch od 29.09 – 01.10.2018 sa traja pedagógovia Súkromného gymnázia Železiarne Podbrezová Mgr. Marketa Gregušová, Mgr. Katarína Tajbošová a PaedDr. Ján Peteraj zúčastnili prvého medzinárodného stretnutia v rámci projektu „Les 3.0 – naše kultúrne dedičstvo“ v poľskom meste Sycow, ktoré bolo financované programom Erasmus+ Kľúčová akcia 2.

            Cieľom stretnutia všetkých partnerov z Poľska, Slovenska a Nemecka bolo naplánovať medzinárodné stretnutia žiakov a žiačok, ktoré sa uskutočnia v apríli 2019 v poľskom meste Sycow, v októbri 2019 v nemeckom Kaiserslautern a na záver v apríli 2020 v Podbrezovej. Na základe vopred určených kritérií vybraní žiaci a žiačky vycestujú do zahraničia za získaním a rozšírením svojich poznatkov, vedomostí a zručností v oblasti ochrany životného prostredia, tvorby mobilných aplikácií, získavania a digitalizácie údajov o lese. Spoločne vysadia vo všetkých krajinách dreviny, vyčistia vybrané plochy lesov a spoznajú kultúru a tradície nielen v oblasti problematiky lesa. 

            V rámci návštevy lýcea v meste Sycow sme sa aktívne zúčastnili vyučovania a odučili biológiu, matematiku, angličtinu a geografiu v rodnom jazyku. Vzájomne sme si vymenili znalosti a skúsenosti s používaním programu eTwinning a zaškolili partnerov z Poľska. Všetky partnerské školy sú silnými a kvalitnými partnermi a sme presvedčení o tom, že spolupráca s nimi prinesie našej krajine, škole, vyučujúcim a hlavne samotným žiakom a žiačkam množstvo nových poznatkov, zážitkov, skúseností a výhod do budúcnosti.

            Fotogaléria

          • Prednáška o fetálnom alkoholovom syndróme - 28. 9. 2018

          • Od 9.9.1999 si každoročne pripomíname Medzinárodný deň povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme, v snahe zvyšovať informovanosť o rizikách, ktoré môžu nastať pri užívaní alkoholu v tehotenstve. Preto sa dievčatá Súkromného gymnázia ŽP dňa 28.9.2018 zúčastnili výchovno-vzdelávacej prednášky s uvedenou témou.

            Prednášku realizovala MUDr. Gabriela Rakická z Regionálneho úradu verejného  zdravotníctva v Banskej Bystrici. Ďakujeme.

          • Gaudeamus - 26. 9. 2018

          • Do galérie Gaudeamus - 26. 9. 2018 boli pridané fotografie.

            Kam na vysokú školu? To je pre mnohých študentov ťažká otázka. Dňa 26. septembra 2018 sa študenti 4. ročníka pokúsili nájsť na túto otázku odpoveď v Nitre, kde sa konal Európsky veľtrh pomaturitného a celoživotného vzdelávania – Gaudeamus. Štvrtáci mali možnosť zoznámiť sa s ponukou vyššieho vzdelávania a stretnúť sa so zástupcami slovenských, ale aj zahraničných vysokých škôl. Sprostredkované informácie a zodpovedané otázky sú pre študentov veľkým prínosom pri výbere tej správnej vysokej školy.

        • Víťazstvo chlapcov aj dievčat vo vytrvalostných štafetách
          • Víťazstvo chlapcov aj dievčat vo vytrvalostných štafetách

          • Naši študenti sa zúčastnili atletických pretekov – Memoriálu M. Zavarskej vo vytrvalostných štafetách. Chlapci bežali 10x1000m a dievčatá 5x800m. Obidve naše družstvá zvíťazili s obrovským náskokom pred ostatnými školami. Preteky sa uskutočnili 25.9.2018 na Breznianskom mestskom štadióne za pochmúrneho počasia. Chlapčenská štafeta bežala v zložení: Sklenárik, Tomkuliak, Koštial, Floch R., Dula, Piliarkin, Bury, Macko, Muráň, Golian, a zvíťazili pred druhými v poradí o viac ako 400 m. Naše dievčatá  bežali v zložení: A. Smarkoňová, E. Smarkoňová, Kapustová a sestry Remeňové. Pred druhými v poradí získali tiež náskok jedného celého kola, čo na štadióne v Brezne znamenalo  400 m! Ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy v športe.

            Roman Snopko

            Fotogaléria

        • Zanechali dôkaz o dobrých skutkoch!
          • Zanechali dôkaz o dobrých skutkoch!

          • V rámci Týždňa dobrovoľníctva 2018, ktorý bol v banskobystrickom kraji v termíne od 16. do 22. 9. 2018, sa žiaci a žiačky nášho Súkromného gymnázia Železiarne Podbrezová zapojili do rôznych dobrovoľníckych aktivít, ktorými podporili nielen myšlienku dobrovoľníctva v našom kraji, ale aj na celom Slovensku.

            Naše žiačky spríjemnili chvíle seniorom z denného centra „Prameň“ v DD a DDS Luna v Brezne rôznymi spoločenskými a pamäťovými hrami, spevom, ale i rozhovormi. Niektorí naši žiaci „dobrovoľníčili“ v DD a DDS Hron v Dubovej. Vykonávali manuálnu činnosť, ako napr. úprava záhrady a čistenie okolia zariadenia.

            V tomto týždni sme sa zúčastnili aj workshopu o dobrovoľníctve „Dobré skutky sa nedejú len tak“, ktorý bol realizovaný v spolupráci s Centrom dobrovoľníctva v BB.

            V piatok 21.9.2018 sa na našej škole realizovala aj zbierka „Biela pastelka“, ktorá napomáha zlepšiť životy nevidiacich a slabozrakých.

            Fotogaléria

          • SG ŽP víťazne v cezpoľnom behu

          • Vo štvrtok 20.9.2018 sa na Mestskom štadióne v Brezne uskutočnilo školské okresné kolo v cezpoľnom behu. Výborne sa darilo študentom nášho SG. V kategórii chlapcov zvíťazil a postup do krajského kola si vybojoval Tomáš Sklenárik pred ďalším našim Timotejom Piliarkinom a kategóriu dievčat vyhrala Mária Remeňová pred svojou sestrou Zuzkou. Výborne ich doplnili v súťaži družstiev aj ostatní naši pretekári Golian, Floch, Bury, Koštial, Tomkuliak  a u dievčat E. Smarkoňová, Kapustová a Barnáková, takže do krajského kola, ktoré sa uskutoční 28.10.2018 v Žiari nad Hronom postúpili nie len víťazi jednotlivcov, ale celé víťazné družstvá!

            Všetkým úspešným ďakujeme za reprezentáciu našej školy a držíme palce v krajskom kole.

            Roman Snopko

        • KOŽAZ 17. - 19. 9. 2018
          • KOŽAZ 17. - 19. 9. 2018

          • V dňoch od 17. 9. do 19. 9. 2018 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili povinného Kurzu ochrany života a zdravia s nasledovným programom:

            17. 9 - Uskutočnil sa kurz prvej pomoci a potom prechádzka na Gudronové jamy v Predajnej - vplyv ľudskej činnosti na životné prostredie
            18. 9 - Exkurzia  hasičskej stanice v Brezne, pohybová aktivita v podobe malého turnaja v minigolfe
            19. 9 - Výlet vlakom do Nemeckej - Návšteva múzea holokaustu v Nemeckej, poznávanie okolia Nemeckej a Dubovej

            Fotogaléria

          • Vedecký veľtrh v Bratislave - 14. 9. 2018

          • Do galérie Vedecký veľtrh v Bratislave - 14. 9. 2018 boli pridané fotografie.

            S novým školským rokom sa na našom gymnáziu otvorila možnosť študovať v profilácii STEAM, zameranej na prírodné vedy a techniku. Preto sme sa (nielen) pre žiakov tejto profilácie rozhodli pripraviť exkurziu na Vedeckom veľtrhu, ktorý sa konal  14.9.2018 v Bratislave. Pre účastníkov bol pripravený bohatý program, v rámci ktorého boli rôzne oblasti vedy a výskumu prezentované zaujímavou a interaktívnou formou. Žiakov najviac zaujali robotické aplikácie (napr. kreslenie na základe fotky), chemické skúšky so suchým ľadom, kvapalným dusíkom, drony, preparáty bezstavovcov či teleskop.
            Sme vďační zriaďovateľovi Železiarne Podbrezová a.s. za bezplatné poskytnutie dopravy na toto zaujímavé podujatie.