• Biatlon - MSJaK - 26.1-3.2

          • Do galérie Biatlon - MSJaK - 26.1-3.2 boli pridané fotografie.

            V dňoch 26.1-3.2. sme sa zúčastnili Majstrovstiev sveta juniorov a kadetov na domácej pôde v Osrblí. Najlepšie umiestnenie dosiahla Zuzana Remeňová, ktorá skončila na 10. miestom spomedzi 106 pretekárok. Ďalšie pekné umiestnenie sa podarilo získať Tomášovi Sklenárikovi, keď v šprinte obsadil 19. miesto z 102 štartujúcich. Len 16-ročná Ema Kapustová dosiahla výborný výsledok v stíhacích pretekoch, keď z 32. miesta sa posunula na 21. priečku. Mária Remeňová skončila 38. v stíhacích pretekoch. Veronika Haidelmeierová obsadila 61. miesto vo vytrvalostnom preteku. Peter Golian obsadil 51. miesto spomedzi 107 pretekárov. Atmosféra bola vynikajúca. Ďakujeme všetkým fanúšikom, ktorí nás prišli podporiť.

            Viac informácií a vyjadrenie trénera

          • Deň zdravej výživy

          • 31.1.2019

            >> FOTOGALÉRIA

            Dňa 31.1.2019 sme mali našej škole, Súkromnom gymnáziu v Podbrezovej, tradičný Deň zdravia. Bol to už šiesty ročník, kedy sa v každej triede od rána chystal zdravý pokrm. Deň zdravia slúži na zvýšenie povedomia o zdravom životnom štýle.
            Všetko bolo v rámci súťaže, kde žiaci dostávali body za jedlo, a to estetická úprava, chuť, názov a recept. Ďalej sa hodnotila nátierka, ktorú robili počas varenia,  plagát na tému „propagácia ovocia a zeleniny“ a pohybová aktivita, ktorej sa žiaci zúčastnili v telocvični. Na piatej vyučovacej hodine sa všetci žiaci a učitelia presunuli do školskej klubovne, kde sa konalo vyhodnotenie. Odmenené boli prvé tri miesta. Na treťom mieste sa skončila trieda III.H, na druhom mieste to bola trieda II.H a tohtoročným víťazom sa stala trieda III.G s víťazným jedlom „Steak Ala Šaňo“.
            Okrem Dňa zdravia sme mali aj prednášku o rakovine hrubého čreva. Tam sa študenti dozvedeli význam zdravého stravovania v prevencii onkologických ochorení. Žiaci si mohli vyskúšať prípravu zdravého taniera a taktiež bola pre nich pripravená modelová ukážka výživovej pyramídy.
            Veľké ďakujem patrí Rade rodičov pri Súkromnou gymnáziu, ktorý nám každý rok poskytujú finančnú pomoc na náš vytúžený Deň zdravia.

          • Deň otvorených dverí

          • Dvere Súkromného gymnázia Železiarne Podbrezová sa dňa 29.1.2019 otvorili pre širokú verejnosť, ale najmä pre záujemcov o štúdium. Zo 153 zúčastnených bola väčšina z okolitých základných škôl, ale zavítali k nám aj žiaci a rodičia z Revúcej, Martina, Banskej Štiavnice, Banskej Bystrice, Dolného Kubína, Tisovca, Popradu, Prievidze, Košíc i Kežmarku. Našich hostí sme privítali kultúrnym programom a pripravili pre nich množstvo zaujímavých aktivít. Budúci gymnazisti si mohli ešte pred prijímacími skúškami overiť svoje vedomosti z matematiky a slovenského jazyka, riešili interaktívne úlohy, odpovedali v zábavných kvízoch, robili pokusy, vyskúšali si prácu s 360° fotoaparátom, termovíznou kamerou, či 3D tlačiarňou. Počas DOD predstavili svoju činnosť ŽP Výskumno-vývojové centrum s.r.o. a FMMR Technickej univerzity v Košiciach. Na aktívnych účastníkov čakal po skončení programu darček. Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich čas a záujem a dúfame, že sa s nimi stretneme v septembri.

          • Majstrovstvá banskokystrického kraja 2019 v kolkoch

          • Dňa 5. januára 2019 sa v kolkárni v Podbrezovej konali Majstrovstvá banskobystrického kraja. V kategórii U-18 dorastenci sa víťazom stal Filip Bánik, ŠK Železiarne Podbrezová, žiak I.H. Filipovi blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Ďakovný list pre našu školu

          • V dňoch 19. - 21.12  2018 zorganizovala žiacka školská rada charitatívny vianočný punč. Okrem toho, že krásne rozvoňal priestory školy, vyzbierané finančné prostriedky putovali pre Detský domov vo Valaskej. Ďakujeme organizátorom aj všetkým, ktorí sa tejto akcie zúčastnili. >>FOTOGALÉRIA

          • Experimentálna prírodoveda v profilácii STEAM

          • Latinské príslovie hovorí: „Dobrý začiatok vedie k dobrému koncu.“        

            My sme začali v septembri 2018, kedy sa na našej škole prvýkrát otvorila možnosť študovať v profilácii STEAM (S – science, T – technology, E – engineering, A – arts, M – matematics), teda možnosť vzdelávania v oblasti prírodných vied, techniky, technológií a matematiky.

            V prvom ročníku máme, na rozdiel od iných škôl, nový predmet – Experimentálna prírodoveda, ktorý je zameraný na praktické činnosti žiakov v laboratóriu aj v teréne.

            Zatiaľ sme sa na experimentálnej prírodovede venovali obsiahlej téme Voda, pričom nás zaujímala voda ako životné prostredie, skúmali sme pitnú, destilovanú, minerálnu, dažďovú  vodu, a tiež vodu z mlák, jazierka, či Hrona. Naše bádanie sme zamerali aj na  vodu v živote rastlín, vodu v telách organizmov, simulovali sme kolobeh vody, vyrobili sme hmlu, mikroskopmi sme skúmali fytoplanktón a zooplanktón, pozorovali sme nižšie, výtrusné aj iné vyššie rastliny rastúce v okolí vôd.

            Tiež sme zbierali, vážili, drvili, sušili, žíhali, filtrovali, rozpúšťali, počítali, zaznamenávali, kreslili, fotili a realizovali mnohé ďalšie činnosti, ktoré v nás rozvíjajú dosiaľ nepoznané zručnosti. Tento rok nás ešte čakajú témy: Vzduch, Zem, Slnko, Malé veci, Potrava, Hľadá sa zdravý človek.

            Veríme, že tieto hodiny budú pre nás aj naďalej zaujímavé a pútavé ako doposiaľ, a tak, ako dobrý bol začiatok, bude aj koniec nášho experimentálneho vzdelávania.

          • Vianočná akadémia

          • Do galérie Vianočná akadémia boli pridané fotografie.

            Posledný školský deň v kalendárnom roku 2018 nám už tradične naši učitelia a žiaci navodili vianočnú náladu akadémiou. V jej úvode boli odovzdané ceny zástupcom tried s najkrajšou vianočnou výzdobou, odzneli príhovory riaditeliek oboch škôl a videli sme krásny a bohatý kultúrny program. Ďakujeme všetkým účinkujúcim.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Európsky týždeň boja proti drogám pripadá na tretí novembrový týždeň kalendárneho roka. Zámerom je upriamiť pozornosť na dôležitosť prevencie užívania drog - znížiť a odstrániť dopyt po nezákonných a nelegálnych drogách, a to najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Prevencia zneužívania drog je dôležitým prvým krokom pri informovaní konkrétnych jednotlivcov o nebezpečenstvách závislostí, technikách prevencie a o tom, kde hľadať pomoc pri zotavovaní. Prevencia začína výchovou, šírením informácií o nebezpečenstvách drog nielen pre samotného jedinca ale i pre komunitu. Preto sme sa v spolupráci so Základnou školou Kláry Jarunkovej v Podbrezovej rozhodli zrealizovať besedu so Samuelom Bogárom z Občianskeho združenia NEzávislosť – Nový začiatok.

            Kto je NEzávislosť - Nový začiatok, o.z.?

            Združenie ľudí, ktorí poznajú hodnotu života a nie je im ľahostajné ako deštruktívne naň pôsobí závislosť. Preto sa rozhodli pomáhať závislým ľuďom a ich rodinným príslušníkom, nájsť cestu k slobodnému a plnohodnotnému životu bez drogy, ako aj pomôcť k informovanosti mladých i verejnosti o tejto problematike, a tak preventívne pôsobiť a pozitívne ovplyvňovať ľudské životy.

            Samuel Bogár

            Samuel Bogár je prvý a hlavný poradca a prednášajúci, z ktorého srdca vzišla celá myšlienka tejto služby. Sám prežil vyše 12 rokov s heroínom a 6 rokov z toho k nemu miešal aj pervitín. Žil dlhé roky striedavo na ulici a v chladnej mokrej pivnici s občasnými  pobytmi doma. Absolvoval 8 liečení. Dnes je to už niekoľko rokov, čo je Samuel od závislosti slobodný.

            Veríme, že diskusia so Samuelom bude účinnou prevenciou užívania drog.

          • Študentská kvapka krvi

          • Aj naši študenti a učitelia sa opäť zapojili do výzvy darovania najcennejšej tekutiny. Všetkým im patrí veľká vďaka za tento vysoko humánny a nezištný čin.