• Naši futsalisti na Školských Majstrovstvách sveta
          • Naši futsalisti na Školských Majstrovstvách sveta

          • Po úspešných kvalifikačných bojoch prišiel konečne dlhoočakávaný deň odchodu, smer Izrael – Rishon Le Zion, krásne prímorské mesto, dejisko Majstrovstiev sveta školských mužstiev vo futsale. Veľmi sme sa tešili na každý jeden deň, na každý jeden súboj o čo najlepšie umiestnenie nášho SG ŽP na tomto vrcholnom športovom podujatí.  Turnaja sa zúčastnilo 15 krajín, ktoré uspeli vo svojich národných kvalifikáciách. Žreb nám do našej skupiny prisúdil, Holandsko, Maďarsko a domáci Izrael. Zo štvrťfinále  postupovali prvé dva tímy z každej skupiny a samozrejme veľmi sme túžili prebojovať sa čo najďalej. Cesta bolo únavná. Zraz sme mali v Bratislave, skoro ráno - 3.00 hod, presun nočnou MHD na Mlynské Nivy – autobusová zastávka, odkiaľ už išla spoločná výprava SVK - vedenie SAŠŠ a my na letisko do Schwechatu. Odlet o 7.00 do Tel Aviv s medzipristátím v Istanbule. Obidva lety boli v pohode. Čakalo nás krásne a búrlivé privítanie našej výpravy na letisku. Bezproblémový presun z letiska v Tel Avive do mestečka Rishon Le Zion, do hotela LEONARDO PLAZA. Akreditácia, ubytovanie, a prvá porada – organizačné pokyny k pobytu, turnaju a programu. Fantastická organizácia. Úžasná večera vo forme rautu. Konečne spánok, pretože sme sa noc predtým veľmi nevyspali . Prvý súťažný deň – streda - 14.3.2018. Super raňajky, opäť švédske stoly, príprava na zápas a presun do dejiska šampionátu, do nádhernej športovej haly, kde sme odohrali náš prvý zápas proti Maďarsku.

            Pred našim zápasom sme si ešte pozreli stretnutie dievčat z Brazílie proti Belgicku..., niektoré Brazílčanky by sa presadili aj v chlapčenskom futsale. Zodpovedná príprava a rozcvička na náš prvý zápas. Nádherný vstup do turnaja a víťazstvo proti Maďarsku 6:2. Bol to veľmi ťažký zápas v ktorom sme sa dlho nevedeli presadiť. Chlapcom sa podarilo trafiť súperovu tyčku 7x, mali sme prevahu, tlačili sme sa do brány no súper húževnato odolával.  Ujali sme sa vedenia 1:0, no Maďari zakrátko po našej chybe v obrane vyrovnali. Každý jeden gól sa rodil ťažko, chalani víťazstvo úžasne vydreli. Krásne oslavy v šatni a obrovská radosť z nášho prvého víťazstva. Presun  na otvárací ceremoniál plný radosti a šťastia. Večer sme sa dozvedeli, že Holandská výprava, ktorá mala byť našim najbližším súperom sa odhlásila z turnaja, pretože ako jediná nesplnila predpísané podmienky. Nasledujúci deň sme si naordinovali namiesto zápasu proti Holanďanom krátky tréning a potom trošku kultúry - návšteva múzea. Po tréningu sme si pozorne  pozreli hru svojho najbližšieho súpera – Izraelu.

            Náš druhý zápasový deň – piatok - 16.3.2018. Ráno všetci v dobrej nálade, po raňajkách presun do tretej športovej haly na posledný zápas v skupine. Perfektná predzápasová príprava, analýza našej i súperovej hry, dobrá rozcvička a naordinovanie účinnej stratégie a taktiky - to sú veci, ktoré mal na starosti Ivko Klusaček, ktorý si svoju prácu vykonával ako vždy pred každým zápasom úplne dokonale. Fantastické vedenie chlapcov pred aj počas zápasu. Vďaka zriaďovateľovi, že umožnil  jeho účasť a finančne vykryl náklady spojené s jeho pobytom, pretože bez jeho odborného servisu by sme len ťažko mohli pomýšľať nad výraznejším športovým úspechom.  Bohužiaľ  ani výborná Ivkova robota nepomohla v zápase proti veľmi silnému domácemu tímu. Prehrali sme 6:2, aj keď polčas skončil nerozhodne 1:1 a dokonca v úvode druhého polčasu sme sa ujali vedenia 2:1. Mali sme navrch, boli sme aktívnejší a lepší, no naše obrovské chyby súpera vrátili do hry a Izraelčanom sa podarilo vyrovnať na 2:2 a dokonca pri našej výhode, keď sme kopali roh nám dokázali streliť tretí gól. Všetky sily sme vrhli do útoku, čo sa vypomstilo a v poslednej minúte sme dostali ešte 3 góly. Ďalší súper bol víťaz svojej skupiny Francúzsko a ľahké to určite nebolo, pretože Francúzi postúpili z prvého miesta, keď porazili všetkých doterajších svojich súperov. Čínu, Izrael 1, aj Belgicko.

            Sobota  - 17.3.2018 - futsal mal voľno, usporiadateľ nám všetkým na veľkú radosť naplánoval výlet do Jeruzalema. Večer nás čakal na kultúrny program – „Večer národov.“ S chlapcami sme mali v pláne spoločne niečo zaspievať. Chalani spev trénovali každú cestu na zápasy v autobuse.

            Veľmi dôležitý štvrťfinálový zápas proti naozaj silnému Francúzsku sme odohrali v nedeľu 18.3. Aj keď sme robili čo sme mohli, chalani bojovali ako najlepšie vedeli,  no na Francúzov to podľa predpokladov nestačilo. Majú vskutku neskutočne silný tím a od úvodu sme prehrávali 1:0. Ešte do polčasu sa nám podarilo vyrovnať, keď brankár Riško Ludha poslal dlhú loptu z našej brány rovno na hlavu nášho hráča  Adama Matalíka a ten prekvapil francúzskeho brankára - 1:1.  Bohužiaľ sme pokazili záver polčasu.  20 sekúnd do jeho konca sme  kopali štandartku, ale lopta sa odrazila k Francúzom a tí z protiútoku dali na 2:1. V druhom polčase sa prejavila súperova kvalita, góly na našom konte pribúdali a my sme už len na konci kozmeticky upravili strelou Mikuláša Bakaľu, dnes nášho najlepšieho hráča, spolu s Rišom Ludhom na konečných 5:2. Museli sme teda Francúzom zagratulovať k postupu a nám ostáva bojovať ďalej o umiestnenie medzi 5.-8. miestom. Chlapci boli po zápase veľmi nešťastní, nikomu nebolo do reči, boli slzičky na krajíčku, sem tam aj nespisovné slovo - dve padlo, pretože chlapci veľmi túžili po víťazstve, bojovali, dreli, vedeli, že rodiny, priatelia, spolužiaci doma, učitelia v škole - celá škola sleduje ich účinkovanie na týchto Školských Majstrovstvách sveta, no jednoducho lepšie to nešlo. Možno po čase im dôjde, že sa nemajú za čo hanbiť, že všetci sme na nich hrdí.

            Celkovo 8.deň – pondelok - 19.3. a nás čakali súboje o 5. – 8. priečku. Najprv proti Turkom a keďže sme prehrali, tak o 7. miesto proti Talianom. Aj keď sme túžili bojovať o lepšie umiestnenie, Turci nám to jednoducho nedovolili a zdolali nás 7:3. Nie dobre sme vstúpili do zápasu a už v 5 minúte bolo 3:0 pre Turkov. Síce sa nám podarilo znížiť na 3:2, no druhý polčas nám Turecký súper opäť ušiel. Veľmi sme túžili rozlúčiť sa s týmto krásnym turnajom víťazstvom. Viem, že chalani zahrali ako najlepšie vedeli a poctivo, tak ako doteraz,  predviedli na ihrisku všetky svoje schopnosti a odovzdali aj posledné sily, no nestačili sme ani na Talianov.

            Naše konečné umiestnenie na Školských Majstrovstvách sveta vo futsale je 8.miesto. Napriek tomu, že sme Taliansku podľahli 3:1, nemusíme odchádzať domov smutní a sklamaní. Aj keď naša túžba siahala trochu vyššie, treba uznať, že naše postavenie v konečnej tabuľke pravdivo a reálne ukazuje na skutočnú kvalitu všetkých zúčastnených krajín. Finále bolo dôstojnou bodkou, chlapci z Brazílie zvíťazili nad Chorvátskom vysoko 10:0. Aj v dievčenskej kategórii sa vo finále radovali Brazílčanky, ktoré porazili Turkyne. To, čo predvádzali chlapci z Brazílie bolo a asi navždy zostane pre nás ostatných len niečo, čo je nedostihnuteľné  a rozprávkové,  fantastický futsal. Bol to  jeden nádherný športový sviatok, ktorý Izraelský organizátori zvládli na tej najvyššej úrovni po každej stránke. Či už po stránke organizačnej, kultúrnej, športovej, spoločenskej to bolo podujatie svetovej úrovne. Domov sme sa vrátili s nádhernými zážitkami, novými  skúsenosťami a priateľstvami. Cesta prebehla bez väčších problémov, let bol hladký. Všetci sme docestovali v poriadku a zdraví, šťastní, bohatí na zážitky a skúsenosti!

            Čo dodať na záver? Ďakujeme Izrael!

                                                                                                                                  Roman Snopko

        • Návšteva planetária
          • Návšteva planetária

          • 13.3.2018 sme navštívili planetárium v Žiari nad Hronom. Dozvedeli sme sa niekoľko nových informácií o vesmíre, absolvovali sme prednášku o Slnku a nakoniec sme sa presunuli do observatória. Poveternostné podmienky nám žiaľ pozorovanie Slnka neumožnili.

        • Pred cestou na MS vo futsale v Izraeli
          • Pred cestou na MS vo futsale v Izraeli

          • 9. marca sme sa slávnostne rozlúčili s našimi žiakmi, ktorí sa prebojovali na Medzinárodné školské majstrovstvá ISF vo futsale v Izraeli. Našim reprezentantom želáme krásny športový zážitok, veľa úspechov a šťastný návrat domov.