• Vedecký veľtrh v Bratislave - 14. 9. 2018

          • Do galérie Vedecký veľtrh v Bratislave - 14. 9. 2018 boli pridané fotografie.

            S novým školským rokom sa na našom gymnáziu otvorila možnosť študovať v profilácii STEAM, zameranej na prírodné vedy a techniku. Preto sme sa (nielen) pre žiakov tejto profilácie rozhodli pripraviť exkurziu na Vedeckom veľtrhu, ktorý sa konal  14.9.2018 v Bratislave. Pre účastníkov bol pripravený bohatý program, v rámci ktorého boli rôzne oblasti vedy a výskumu prezentované zaujímavou a interaktívnou formou. Žiakov najviac zaujali robotické aplikácie (napr. kreslenie na základe fotky), chemické skúšky so suchým ľadom, kvapalným dusíkom, drony, preparáty bezstavovcov či teleskop.
            Sme vďační zriaďovateľovi Železiarne Podbrezová a.s. za bezplatné poskytnutie dopravy na toto zaujímavé podujatie.

        • Naši futsalisti na Školských Majstrovstvách sveta
          • Naši futsalisti na Školských Majstrovstvách sveta

          • Po úspešných kvalifikačných bojoch prišiel konečne dlhoočakávaný deň odchodu, smer Izrael – Rishon Le Zion, krásne prímorské mesto, dejisko Majstrovstiev sveta školských mužstiev vo futsale. Veľmi sme sa tešili na každý jeden deň, na každý jeden súboj o čo najlepšie umiestnenie nášho SG ŽP na tomto vrcholnom športovom podujatí.  Turnaja sa zúčastnilo 15 krajín, ktoré uspeli vo svojich národných kvalifikáciách. Žreb nám do našej skupiny prisúdil, Holandsko, Maďarsko a domáci Izrael. Zo štvrťfinále  postupovali prvé dva tímy z každej skupiny a samozrejme veľmi sme túžili prebojovať sa čo najďalej. Cesta bolo únavná. Zraz sme mali v Bratislave, skoro ráno - 3.00 hod, presun nočnou MHD na Mlynské Nivy – autobusová zastávka, odkiaľ už išla spoločná výprava SVK - vedenie SAŠŠ a my na letisko do Schwechatu. Odlet o 7.00 do Tel Aviv s medzipristátím v Istanbule. Obidva lety boli v pohode. Čakalo nás krásne a búrlivé privítanie našej výpravy na letisku. Bezproblémový presun z letiska v Tel Avive do mestečka Rishon Le Zion, do hotela LEONARDO PLAZA. Akreditácia, ubytovanie, a prvá porada – organizačné pokyny k pobytu, turnaju a programu. Fantastická organizácia. Úžasná večera vo forme rautu. Konečne spánok, pretože sme sa noc predtým veľmi nevyspali . Prvý súťažný deň – streda - 14.3.2018. Super raňajky, opäť švédske stoly, príprava na zápas a presun do dejiska šampionátu, do nádhernej športovej haly, kde sme odohrali náš prvý zápas proti Maďarsku.

            Pred našim zápasom sme si ešte pozreli stretnutie dievčat z Brazílie proti Belgicku..., niektoré Brazílčanky by sa presadili aj v chlapčenskom futsale. Zodpovedná príprava a rozcvička na náš prvý zápas. Nádherný vstup do turnaja a víťazstvo proti Maďarsku 6:2. Bol to veľmi ťažký zápas v ktorom sme sa dlho nevedeli presadiť. Chlapcom sa podarilo trafiť súperovu tyčku 7x, mali sme prevahu, tlačili sme sa do brány no súper húževnato odolával.  Ujali sme sa vedenia 1:0, no Maďari zakrátko po našej chybe v obrane vyrovnali. Každý jeden gól sa rodil ťažko, chalani víťazstvo úžasne vydreli. Krásne oslavy v šatni a obrovská radosť z nášho prvého víťazstva. Presun  na otvárací ceremoniál plný radosti a šťastia. Večer sme sa dozvedeli, že Holandská výprava, ktorá mala byť našim najbližším súperom sa odhlásila z turnaja, pretože ako jediná nesplnila predpísané podmienky. Nasledujúci deň sme si naordinovali namiesto zápasu proti Holanďanom krátky tréning a potom trošku kultúry - návšteva múzea. Po tréningu sme si pozorne  pozreli hru svojho najbližšieho súpera – Izraelu.

            Náš druhý zápasový deň – piatok - 16.3.2018. Ráno všetci v dobrej nálade, po raňajkách presun do tretej športovej haly na posledný zápas v skupine. Perfektná predzápasová príprava, analýza našej i súperovej hry, dobrá rozcvička a naordinovanie účinnej stratégie a taktiky - to sú veci, ktoré mal na starosti Ivko Klusaček, ktorý si svoju prácu vykonával ako vždy pred každým zápasom úplne dokonale. Fantastické vedenie chlapcov pred aj počas zápasu. Vďaka zriaďovateľovi, že umožnil  jeho účasť a finančne vykryl náklady spojené s jeho pobytom, pretože bez jeho odborného servisu by sme len ťažko mohli pomýšľať nad výraznejším športovým úspechom.  Bohužiaľ  ani výborná Ivkova robota nepomohla v zápase proti veľmi silnému domácemu tímu. Prehrali sme 6:2, aj keď polčas skončil nerozhodne 1:1 a dokonca v úvode druhého polčasu sme sa ujali vedenia 2:1. Mali sme navrch, boli sme aktívnejší a lepší, no naše obrovské chyby súpera vrátili do hry a Izraelčanom sa podarilo vyrovnať na 2:2 a dokonca pri našej výhode, keď sme kopali roh nám dokázali streliť tretí gól. Všetky sily sme vrhli do útoku, čo sa vypomstilo a v poslednej minúte sme dostali ešte 3 góly. Ďalší súper bol víťaz svojej skupiny Francúzsko a ľahké to určite nebolo, pretože Francúzi postúpili z prvého miesta, keď porazili všetkých doterajších svojich súperov. Čínu, Izrael 1, aj Belgicko.

            Sobota  - 17.3.2018 - futsal mal voľno, usporiadateľ nám všetkým na veľkú radosť naplánoval výlet do Jeruzalema. Večer nás čakal na kultúrny program – „Večer národov.“ S chlapcami sme mali v pláne spoločne niečo zaspievať. Chalani spev trénovali každú cestu na zápasy v autobuse.

            Veľmi dôležitý štvrťfinálový zápas proti naozaj silnému Francúzsku sme odohrali v nedeľu 18.3. Aj keď sme robili čo sme mohli, chalani bojovali ako najlepšie vedeli,  no na Francúzov to podľa predpokladov nestačilo. Majú vskutku neskutočne silný tím a od úvodu sme prehrávali 1:0. Ešte do polčasu sa nám podarilo vyrovnať, keď brankár Riško Ludha poslal dlhú loptu z našej brány rovno na hlavu nášho hráča  Adama Matalíka a ten prekvapil francúzskeho brankára - 1:1.  Bohužiaľ sme pokazili záver polčasu.  20 sekúnd do jeho konca sme  kopali štandartku, ale lopta sa odrazila k Francúzom a tí z protiútoku dali na 2:1. V druhom polčase sa prejavila súperova kvalita, góly na našom konte pribúdali a my sme už len na konci kozmeticky upravili strelou Mikuláša Bakaľu, dnes nášho najlepšieho hráča, spolu s Rišom Ludhom na konečných 5:2. Museli sme teda Francúzom zagratulovať k postupu a nám ostáva bojovať ďalej o umiestnenie medzi 5.-8. miestom. Chlapci boli po zápase veľmi nešťastní, nikomu nebolo do reči, boli slzičky na krajíčku, sem tam aj nespisovné slovo - dve padlo, pretože chlapci veľmi túžili po víťazstve, bojovali, dreli, vedeli, že rodiny, priatelia, spolužiaci doma, učitelia v škole - celá škola sleduje ich účinkovanie na týchto Školských Majstrovstvách sveta, no jednoducho lepšie to nešlo. Možno po čase im dôjde, že sa nemajú za čo hanbiť, že všetci sme na nich hrdí.

            Celkovo 8.deň – pondelok - 19.3. a nás čakali súboje o 5. – 8. priečku. Najprv proti Turkom a keďže sme prehrali, tak o 7. miesto proti Talianom. Aj keď sme túžili bojovať o lepšie umiestnenie, Turci nám to jednoducho nedovolili a zdolali nás 7:3. Nie dobre sme vstúpili do zápasu a už v 5 minúte bolo 3:0 pre Turkov. Síce sa nám podarilo znížiť na 3:2, no druhý polčas nám Turecký súper opäť ušiel. Veľmi sme túžili rozlúčiť sa s týmto krásnym turnajom víťazstvom. Viem, že chalani zahrali ako najlepšie vedeli a poctivo, tak ako doteraz,  predviedli na ihrisku všetky svoje schopnosti a odovzdali aj posledné sily, no nestačili sme ani na Talianov.

            Naše konečné umiestnenie na Školských Majstrovstvách sveta vo futsale je 8.miesto. Napriek tomu, že sme Taliansku podľahli 3:1, nemusíme odchádzať domov smutní a sklamaní. Aj keď naša túžba siahala trochu vyššie, treba uznať, že naše postavenie v konečnej tabuľke pravdivo a reálne ukazuje na skutočnú kvalitu všetkých zúčastnených krajín. Finále bolo dôstojnou bodkou, chlapci z Brazílie zvíťazili nad Chorvátskom vysoko 10:0. Aj v dievčenskej kategórii sa vo finále radovali Brazílčanky, ktoré porazili Turkyne. To, čo predvádzali chlapci z Brazílie bolo a asi navždy zostane pre nás ostatných len niečo, čo je nedostihnuteľné  a rozprávkové,  fantastický futsal. Bol to  jeden nádherný športový sviatok, ktorý Izraelský organizátori zvládli na tej najvyššej úrovni po každej stránke. Či už po stránke organizačnej, kultúrnej, športovej, spoločenskej to bolo podujatie svetovej úrovne. Domov sme sa vrátili s nádhernými zážitkami, novými  skúsenosťami a priateľstvami. Cesta prebehla bez väčších problémov, let bol hladký. Všetci sme docestovali v poriadku a zdraví, šťastní, bohatí na zážitky a skúsenosti!

            Čo dodať na záver? Ďakujeme Izrael!

                                                                                                                                  Roman Snopko

        • Návšteva planetária
          • Návšteva planetária

          • 13.3.2018 sme navštívili planetárium v Žiari nad Hronom. Dozvedeli sme sa niekoľko nových informácií o vesmíre, absolvovali sme prednášku o Slnku a nakoniec sme sa presunuli do observatória. Poveternostné podmienky nám žiaľ pozorovanie Slnka neumožnili.

        • Pred cestou na MS vo futsale v Izraeli
          • Pred cestou na MS vo futsale v Izraeli

          • 9. marca sme sa slávnostne rozlúčili s našimi žiakmi, ktorí sa prebojovali na Medzinárodné školské majstrovstvá ISF vo futsale v Izraeli. Našim reprezentantom želáme krásny športový zážitok, veľa úspechov a šťastný návrat domov.

        • Tri majstovské tituly v bialtone
          • Tri majstovské tituly v bialtone

          • Lukáš Ottinger, Tomáš Sklenárik a Adam Koštial sa stali novými majstrami Slovenskej republiky v biatlone. Súťaže v rýchlostných a vytrvalostných pretekoch sa konali v termíne 10. a 11. februára 2018 v bialtonovom areáli v Osrblí. Členovia ŠK Železiarne Podbrezová a.s. opäť dominovali v kategórii dorastencov 18-19 ročných, kde si po jednom víťazstve rozdelili tímoví kolegovia L. Ottinger a T. Sklenárik. Príjemným prekvapením domáceho šampionátu bolo aj druhé a prvé miesto A. Koštiala v mladších dorastencoch 16 – 17 r. V ďalších kategóriách zaznamenala štvrtú pozíciu A. Smarkoňová a piatu pozíciu R. Floch. Ašpirantky na ďalšie medailové pozície boli aj sestry Remeňové, ktoré nás zastupovali v rovnakom termíne v našich farbách vo francúzkom Grenobli.Na medzinárodných školských Majstrovstvách v zimných športoch – Zimnej gymnaziáde (5.-10. 2. 2018) získala M. Remeňová v rýchlostných pretekoch 4. miesto aZ. Remeňová 13. miesto. Majstrovstvá Európy juniorov v slovinskej Pokljuke (30.1.-4.2.2018) prebiehali v extrémných poveternostných snehových podmienkach. Náš dorastenec T. Sklenárik sa vo vytrvalostných pretekoch výborne vysporiadal s juniorskou konkurenciou a v bežeckej stope bol 25. najrýchlejší, ale 7 nepresných výstrelov ho v 114 člennom štartovom poli odsunulo na 57. miesto. L. Ottinger podal vyrovnanejšie výkony a obsadil  47. pozíciu. V súťaži zmiešaných štafiet obsadilo slovenské kvarteto zložené z dvoch dorastencov a dvoch dorasteniek jedenástu pozíciu.

            Na prelome februára a marca sa dočkáme vyvrcholenia zimnej sezóny, ktorými sú pre mládežníkov Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov v estónskej Otepää (26. 02. – 04. 03. 2018).Železiarenské farby budú mať po úspešnej nominácii v švorčlenných kadetských družstvách až polovičné zastúpenie. Veríme, že M. Remeňová, Z. Remeňová, T. Sklenárik a L. Ottinger kvalitnými výkonnmi nadviažu na mimoriadne úspešné kórejské ZOH.

             

            Výsledkový servis M – SR 2018(rýchlostné a vytrvalostné preteky): Dorastenci 18.-19. r. L. Ottinger 1. miesto a neštartoval, T. Sklenárik 2. a 1. miesto;Dorastenky 18.-19. r. M. Wágnerová 7. a 13. miesto, Z. Remeňová neštartovala a 4. miesto, M. Remeňová neštartovala a 6. miesto; Dorastenci 16.-17. r. A. Koštial 2. a 1. miesto, R. Floch 5. a 9. miesto, E. Tomkuliak 13. a 11. miesto; Dorastenky 16. – 17. r. A. Smarkoňová 4. a 6. miesto.

        • Splnený izraelský sen
          • Splnený izraelský sen

          • Chlapci z nášho Súkromného gymnázia ŽP si fantastickou bojovnosťou, umením a vysokou kvalitou, vybojovali postup na Majstrovstvá sveta škôl vo futsale, ktoré sa uskutočnia v dňoch 13.-21. marca 2018 v izraelskom prímorskom meste Rišon le-Cijon.

            Pohľad na výsledky kvalifikácie hovorí úplne jasnou rečou, pretože naši chlapci zdolali všetkých súperov pomerne jednoznačne a presvedčivo. Avšak na ihrisku to bol obrovský boj o každú loptu, o každý kúsok priestoru, o každý jeden gól. Postupne sme zvíťazili nad Žilinou (7:2), našou školou (3:0), Športovým gymnáziom z Banskej Bystrice (2:1) a neskôr vo finálových bojoch nad Bratislavou (6:1) a Michalovcami (6:3).

            Vzornou reprezentáciou, pokorou a správaním sa počas celého turnaja a celkovým skóre 30:7, sme všetkých presvedčili, že na svetové školské futsalové majstrovstvá postúpilo to najlepšie slovenské mužstvo – naše Súkromné gymnázium ŽP.

            Obrovské poďakovanie patrí samozrejme všetkým chlapcom, vedeniu SG za vytvorenie vynikajúcich podmienok a určite aj manažérom FK ŽP za príkladnú ústretovosť, vynikajúci „koučing“ a za prípravu mužstva trénerovi klubu Ivanovi Klusačekovi vo všetkých zápasoch.

            Naša škola má, čo sa športu týka, fantastický rok. V troch športoch sme sa prebojovali na majstrovstvá sveta škôl. V biatlone (5. – 10. februára 2018, Grenoble), v cezpoľnom behu (2. – 7. apríla 2018, Paríž) a teraz vo futsale.

            V Izraeli už poznáme aj súperov v našej skupine. Postupne sa stretneme so školskými reprezentáciami Holandska, Maďarska a domáceho Izraela. Na základe výsledkov zo skupiny uvidíme, čo ďalej.

            Ďakujeme, blahoželáme a držíme všetky palce!

        • VIANOČNÁ AKADÉMIA
          • VIANOČNÁ AKADÉMIA

          • Vážení kolegovia, milí žiaci!

            Radostné, čarovné, bohaté, rozprávkové, pokojné.... Iba jediné sviatky v roku majú toľko úžasných prívlastkov – a to sú VIANOCE.Mňa fascinuje už ich príprava. Treba upratať, napiecť, nakúpiť darčeky. Sú to chvíle plné zhonu, ale aj neodmysliteľnej atmosféry. K nej patrí aj naša VIANOČNÁ AKADÉMIA. Núti nás na chvíľu sa zastaviť, spomaliť a uvedomiť si, o čom tie sviatky sú.Vianoce sú sviatkami lásky a pokoja. Oveľa intenzívnejšie myslíme na svojich blízkych. Rozmýšľame, akým darčekom by sme im urobili radosť. No najdôležitejšie je nájsť si na nich čas, prejaviť im náklonnosť, dať im pocítiť, že sme tu pre nich. A nezabudnúť povedať: „Mám ťa rád, mám ťa rada...“Milí žiaci, prajem vám, aby ste vianočné sviatky prežili podľa svojich predstáv. Niekto možná pri televízore, pri pozeraní rozprávok, niekto pri počítači, či knihe a niekto dá prednosť športovaniu. Nech ich prežijeme akokoľvek, pokúsme sa, aby sme všetci boli naozaj šťastní a po skončení sviatkov si mohli povedať: „Toto boli tie najkrajšie Vianoce.“

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          • V tento predsviatočný čas sa u nás opäť konal tradičný "Deň zdravej výživy". Triedy medzi sebou súťažili v príprave zdravých jedál. Hlavnou ingredienciou bola zelenina. Súťažilo sa aj vo výtvarnej oblasti - tvorba plagátu, ktorého cieľom bolo spropagovať mlieko, prípadne mliečne výrobky. Na prvom mieste v celkovom hodnotení sa umiestnila trieda III.H, na druhom mieste III.G a na treťom II.G. Výhercom gratulujeme!

        • Úspechy našich športovcov
          • Úspechy našich športovcov

          • Až štyria študenti zo Súkromného gymnázia Železiarne Podbrezová sa stali súčasťou reprezentačnej výpravy Slovenskej republiky na súťaži s názvom XIII. Európsky olympijský festival mládeže (EYOF 2017), ktorý sa konal v Tureckom Erzurume v termíne od 11. – 18. februára 2017. V zimnej verzii tejto súťaže je sústredených deväť olympijských športov a mohli sa ich zúčastniť len najlepší športovci do 18 rokov. Účastníkov z 34 krajín v horskom stredisku Erzurum sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia, ale aj slnečné mimoriadne mrazivé počasie. Našim športovcom sa podarilo najmä zásluhou dorastencov Lukáš Ottingera a Tomáš Sklenárika vybojovať hodnotné umiestnenia v prvej tretine štartového poľa a do prvej tridsiatky sa zaradili aj dorastenky Veronika Haidelmeierová  a Mária Remeňová.
            Ako prvé sa v súťažiach biatlonistov konali rýchlostné preteky, v ktorých sa naši športovci dokázali popasovať s konkurenciou a získali skvelé umiestnenia: Ottinger 12. miesto, Sklenárik 16. miesto, Haidelmeierová 28. miesto a Remeňová 30. miesto. Následne postúpili všetci štyria športovci aj do stíhacích pretekov, kde sa postarali o ďalšie pekné umiestnenia: Ottinger 14. miesto, Sklenárik 17. miesto, Haidelmeierová 31. miesto a Remeňová 35. miesto. Tretím a záverečným pretekom v súťažnom programe biatlonistov bola súťaž zmiešaných štafiet, kde sa naši športovci v zložení: Haidelmeierová, Horvátová, Sklenárik a Ottinger umiestnili na ôsmom mieste a na náročnej strelnici predviedli najlepšiu streleckú bilanciu spomedzi všetkých trinástich štartujúcich krajín, ktoré zostavili štvorčlennú štafetu.
            Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov v biatlone 2017 boli ďalším úspešným medzinárodným pretekom, na ktorom nás v reprezentačnom družstve zastupovali dvaja študenti SG ŽP Lukáš Ottinger a Veronika Haidelmeierová. Športovci z 37 krajín sveta si zmerali sily  namiesto ruského strediska Ostrov v slovenskom biatlonovom centre v Osrblí v termíne 21.-28. februára 2017. Všetky štyri súťažné disciplíny sa konali postupne a poznačil ich nástup teplého jarného sychravého a veterného počasia. Aj napriek tomu si naši dvaja športovci medzi 352 reprezentantmi počínali úspešne. Lukáš Ottinger obsadil v rýchlostných pretekoch 22. miesto, v stíhacích pretekoch 29. miesto a vo vytrvalostných pretekoch 36. miesto. Veronika Haidelmeierová sa umiestnila v rýchlostných pretekoch  na 24. mieste, v stíhacích pretekoch na 26. mieste a vo vytrvalostných pretekoch obsadila 40. miesto. V obidvoch kadetských kategóriách štartovalo približne 100 reprezentantov vo veku do 18 rokov a na štart trojčlenných štafetových pretekov nastúpilo viac ako 20 (23 kadeti, 22 kadetky) reprezentačných družstiev. Obaja mladí reprezentanti rozbiehali slovenské štafety na prvom úseku. Kadeti vybojovali výnimočne kvalitné 7. miesto a kadetky taktiež nezaostali a obsadili konečné 13. miesto.
            Naši mládežnícki reprezentanti sa úspešne presadili vo veľkej medzinárodnej konkurencii aj vďaka ústretovosti a podpore SG ŽP.

             

        • Z Podbrezovej do Paríža
          • Z Podbrezovej do Paríža

          • O vynikajúcich výsledkoch našich žiačok v cezpoľnom behu som v tomto školskom roku písal už veľakrát, pretože zvíťazili v tejto disciplíne na Majstrovstvách okresu, kraja a napokon aj Slovenska.

            V utorok 7. 11. 2017 sa v Liptovskom Mikuláši konali kvalifikačné preteky o postup na Školské majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia 2. – 7. 4. 2018 v Paríži. Naše dievčatá obsadili v súťaži družstiev krásne 2. miesto. Podľahli len víťazkám, dievčatám zo Športového gymnázia Trenčín, ktoré súčtom umiestnení svojich bežkýň dosiahli len 23 bodov (mali 3., 4., 6. a 10. miesto v celkovom poradí), kým my sme nazbierali až 31 bodov (obsadili sme 1., 2., 11. a 17. miesto v celkovom poradí).

            Keďže sestry Remeňové obsadili prvé dve miesta (Mária zvíťazila a Zuzana dobehla na 2.mieste), vybojovali si postup a v Paríži budú reprezentovať nielen našu školu, ale aj celú Slovenskú republiku v kategórii jednotlivcov.

            Na úžasnom druhom mieste v súťaži družstiev sa podieľali okrem sestier Remeňových aj Anežka Smarkoňová – 11. miesto, Júlia Baláková – 17. miesto a nebodujúce pretekárky Lucia Janíková a Mária Štulajterová.  Všetky naše úspešné dievčatá sú biatlonistky, ktoré pripravuje tréner Mgr. Peter Kazár. Poďakovanie patrí hlavne jemu! Dievčatám v Paríži budeme tuho držať palce a dúfame, že účasť na Školských majstrovstvách sveta si vybojujú aj vo svojom hlavnom športe – biatlone. Tam ich kvalifikačné preteky ešte len čakajú! Bol by to fantastický úspech nielen pre dievčatá, ale aj pre našu školu, naše malé Súkromné gymnázium ŽP!

        • Fantastické sestry Remeňové
          • Fantastické sestry Remeňové

          • Krásne prostredie pieninskej prírody a obec Červený Kláštor boli 25. októbra dejiskom Školských majstrovstiev Slovenskej republiky v cezpoľnom behu. Naše žiačky - „biatlonové“ dvojičky  Mária a Zuzka Remeňové spolu s Anežkou Smarkoňovou ukázali, že sú najlepšie na Slovensku nie len v biatlone, ale celkom slušne by sa „uživili“ aj medzi atlétkami – vytrvalkyňami. Dievčatá z nášho SG ŽP nedali nikomu šancu a úplne jasne zvíťazili v súťaži družstiev škôl Slovenskej republiky. Stupeň víťazov vyzeral fantasticky pre našu školu aj v súťaži jednotlivcov, pretože titul školskej majsterky SR v cezpoľnom behu pre rok 2017 si vybojovala Mária a striebornú medailu zavesili na krk jej dvojičke Zuzke. A tak sa tri naše dievčatá vracali domov do Podbrezovej  s tromi medailami – dvomi individuálnymi a jednou za súťaž družstiev.  Dúfajme, že ešte ušetrili nejaké bežecké sily  a na kvalifikácii, ktorá bude 7.11. v Liptovskom Mikuláši si vybojujú postup na Majstrovstvá sveta škôl, ktoré  by sa mali  uskutočniť v mesiaci apríl v metropole Francúzska.

        • Súkromné gymnázium ŽP opäť víťazne
          • Súkromné gymnázium ŽP opäť víťazne

          • Sestry Mária a Zuzana Remeňové spolu s Anežkou Smarkoňovou, žiačky nášho Súkromného gymnázia zvíťazili 17.10.2017 v Žiari nad Hronom, kde sa konalo krajské kolo v cezpoľnom behu a týmto víťazstvom si vybojovali  postup do celoslovenského finále. Dievčatám sa podarilo zvíťaziť nad silným družstvom Športového gymnázia z BB, pričom najlepšie si počínala Mária, ktorá celkovo zvíťazila aj v súťaži jednotlivcov. Jej sestra Zuzana si vybojovala krásnu bronzovú medailu a Anežka dobehla celkove na 5.mieste.  Veľmi dobrý výkon v silnej konkurencii študentov stredných škôl podal aj ďalší náš žiak Lukáš Ottinger, ktorý dofinišoval na solídnom 4. mieste. Všetkým ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy a dievčatám držíme palce v celoslovenskom finále, ktoré sa uskutoční 25.10.2017 v Červenom Kláštore.

        • Gaudeamus
          • Gaudeamus

          • Dňa 27. – 28. 9.2017 sa v Nitre konal Európsky veľtrh pomaturitného a celoživotného vzdelávania - Gaudeamus, ktorého sa zúčastnili aj triedy 4. ročníka SG ŽP a SSOŠH ŽP. Pre študentov bolo pripravených viac ako 200 domácich a 50 zahraničných vystavovateľov. V bráne do sveta vzdelávania sme mali možnosť zoznámiť sa s rozsiahlou ponukou vyššieho vzdelávania a stretnúť sa tak so zástupcami jednotlivých Slovenských aj zahraničných univerzít a vysokých škôl. Správny výber budúceho vzdelávania je kľúčovým okamihom v živote, preto organizátori pripravili čo najširšiu ponuku vzdelávania a spektrum študijných možností, prezentované niekoľkými profesionálnymi a pre študentov zrozumiteľnými formami. Sprostredkované informácie a zodpovedané otázky sú pre nás veľkým prínosom pri výbere tej správnej vysokej školy.

        • Inšpiratívny festival DIVADELNÁ CHALUPKA
          • Inšpiratívny festival DIVADELNÁ CHALUPKA

          • Stalo sa tradíciou, že žiaci súkromných škôl pravidelne navštevujú divadelné predstavenia inšpiratívneho festivalu DIVADELNÁ CHALUPKA. Tento rok sa im predstavilo Divadlo Mladých Vaša Banda zo Žiliny s inscenáciou VLAK DO NEBA, ktorá vznikla na motívy troch poviedok. Maroš Krajčovič, dramaturg festivalu, o nej napísal: „Všetky tri poviedky majú jedno spoločné: Ako sa rodí zlo? Skrýva sa v každom z nás? Je to zámer, psychický skrat alebo okolnosti, ktoré nás ovplyvňujú nie vždy tým pozitívnym smerom? Stojíme si za svojím názorom alebo podliehame oficiálnej „pravde“? Konáme alebo sa bojíme konať čestne a správne? A čo je vôbec správne? Bohužiaľ, častokrát na to prídeme, až keď je neskoro a ľutujeme naše rozhodnutia. A preto je dobré na chyby poukázať a neustále si ich pripomínať. Pretože hranice sú krehké… a zlo môže číhať aj na sedadle vedľa vás.“

            Výkon mladých Žilinčanov nás milo prekvapil a boli momenty, keď hrobové ticho v hľadisku vystriedal búrlivý potlesk. Tešíme sa na ďalší ročník a nové inšpiratívne inscenácie.